fbpx

Aksjesiden

Aksjesiden

En introduksjonsside for deg som er ny i finansmarkedet.

What If You’re money were like soldiers?

Ønsker du å kjøpe bøker om aksjer? Trykk her for å komme til boksiden

Å eie en aksje vil si at du har en liten eierandel i et selskap. Det er for det meste børsnoterte selskap som jeg skal forholde meg til i denne innføringen, og det på grunn av at mindre private selskaper ikke har noen offentlig regulering av aksjekurser, så kjøp og salg av de foregår på en helt annen måte. Ønsker du å følge mine handler? Følg meg på Shareville! 

Før du kan begynne

Før du skal begynne med aksjehandel, er du nødt til å opprette en VPS- konto, dette oppretter du hos nettmegleren din. Alfa omega i aksjehandel er diversifisering, det skal vi lære mer om senere.

Kurtasje

Alle nettmeglere har kurtasjer, en kurtasje er en avgift du betaler når du kjøper en aksje. Kurtasjen kan være en fastsatt pris, eller en viss prosentandel av kjøpesummen på kjøp over X antall kroner.

Nettmegler

Jeg benytter meg av Nordnet på grunn av gunstig kurtasje. Dette er en megler jeg varmt kan anbefale. Det finnes andre nettmeglere der ute, og dette er på ingen måte en sponset anbefaling.

Analysere selskaper

Det er mange selskaper å velge mellom. Det som kan være en fordel, er å ha en del kunnskap og forståelse om markedet. Alle selskaper på børsen tilhører en seksjon, eller en kategori. For eksempel kategorien shipping, der finner vi Western Bulk. Har selskapet et godt renommé? Har selskapet en lys fremtid? Hvilken posisjon tror du selskapet har om 2 uker? 2 måneder? 2 år?

Kjøp din første aksje

Etter å ha analysert og spådd selskapets fremtid, så går du for å kjøpe aksjer i det. Det meste vi finner av aksjer er sesongvariert, som vil si at på vinteren så er det dårlig fiskevær, så da er fiskeaksjer relativt billig, så da lønner det seg å investere i slike, også selger man det på våren når kursen begynner å stige.

Sett opp din egen portefølje

Diversifiseringdiversifiseringdiversifisering! En portefølje bestående av 4-7 aksjer er lurt. Da sprer du risikoen og gjør den da mindre. Dette kaller vi for diversifisering. En portefølje burde bestå av aksjer fra forskjellig sektor alle som en, for om alle tilhører samme sektor, så kan risikoen øke.. En tommelfinger regel er å aldri investere mer enn 25% av midlene dine i en aksje, men du kan også ha den regelen at du aldri investerer mer enn 25% i en sektor. Så om du velger 3 forskjellige seksjoner, 2 aksjer i hver, så setter du 12,5% av midlene dine i hver aksje. Slik minimerer du sjansen for å tape penger.

Hold deg oppdatert på hva som skjer

Det lønner seg å lese økonomi aviser på nett for å være på vakt om det skulle være noen gode eller dårlige nyheter relatert til selskapene du har investert i. Her er noen av nettavisene som er relevant.

Etterord

Om du får negativ avkastning på din første investering, så er ikke det full katastrofe. Du kan lære av det og fundere over hva du gjorde galt, også kan du gjøre det annerledes neste gang. Tapene svir, det gjør det for alle og enhver. Om du får positiv avkastning på første investering burde du også her se på årsaken. Det er lov å være optimistisk, men man må alltid ha skepsis i bakhodet, for om en aksje stiger, så kan det være på helt andre grunnlag enn det du forutså. Det er viktig å være ærlig med seg selv når det gjelder aksjehandel.

  1. Sett stop-loss, og bestem deg allerede før du kjøper en aksje for hvor mye av investeringen din du er villig til å tape om det skulle hende.
  2. Aldri invester mer penger enn du faktisk har råd til å tape.
  3. Sett deg et mål for hvor mye du tror aksjen kommer til å stige eller synke dersom du går short.

Fond

Om du ikke ønsker å kjøpe enkeltaksjer av ulike årsaker, enten om du er skeptisk eller føler du ikke innehar nok kunnskap til å kunne forstå hva aksjer innebærer, kan du velge å kjøpe fond.

Dagens næringsliv og finansavisen publiserer daglig oversikter over de forskjellige fondene og deres rating som er utarbeidet i samarbeid med Morningstar.

En liste over ulike fondsforvaltere: 

Valuta

Valutahandel innebærer høy risiko og bør handles av personer med særdeles god erfaring innenfor handelsområdet. Det finnes mange valutaer å handle i, og markedene holder på hele døgnet. Valutamarkedet kan være et mer volatilt marked enn aksjemarkedet ellers.

Om du vil gjøre det enkelt så kan du besøke K2 Trading. Det er drevet av Håkon Fuglås, og er verdt å besøke for mer informasjon! Dette er en side for deg som ønsker å få mer kunnskap om valuta trading. Alternativt kan du besøke CMC Markets som er en pålitelig tilbyder av en handelsplattform.

ETP-er og gearing

Gearing vil si at du handler med lånte penger fra megleren din. Fordelen med dette er at du kan investere for mer enn det du har i egenkapital. Disse objektene kan gi deg en høyere  avkastning etter hvor høyt de er gearet, men risikoen øker ettersom du også kan tape dobbelt så mye av midlene dine enn med vanlige aksjer.

La oss si du har 100.000 kroner i egenkapital og et giringsforhold på 1:2. Da har du muligheten til å investere 200.000 kroner siden du låner halvparten av megleren din. Så om du da satser på en bear aksje, også faller aksjen 10%, så taper du 20% av investeringen din, altså det dobbelte. Om aksjen går opp 10%, så får du en positiv avkastning på 20%.

Du har gearing fra 1-3 hvor 3 betyr at du kan 3- doble avkastningen, men også tape 3 ganger så mye av det investerte beløpet. Det finnes også høyere gearing. Hos etoro har du gearing opp til 400 ganger, noe som vil si at du kan ende opp med en avkastning på 400%, men jeg anbefaler deg at du har nok kunnskap før du handler med så høy gearing.

Viktig: Investeringer i aksjer, valuta, råvarer, opsjoner, CFD´er, ETF´er og andre verdipapirer innebærer ulik grad av risiko. Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i hvilken risiko som gjelder, og for de økonomiske tap som kan oppstå. Jeg tilbyr ikke råd om hvilken investeringer du skal foreta og er derfor ikke ansvarlig for din eksponering og tap i markedet. Om du ønsker mer informasjon kan du ta kontakt med en autorisert rådgiver som du stoler på. Lånefinansierte investeringer og giring innebærer variabel risiko avhengig av belåningsgrad. Forstå risikoen før du handler i markedet, og handle kun med kapital du har råd til å tape. Aksjemegler har omtaler og anmeldelse av populære nettmeglere som tilbyr tjenester innen aksjehandel, valutahandel, råvarehandel og derivathandel. Del gjerne dine egne erfaringer med meg ved å skrive en kommentar eller ved å sende meg en mail.