GA4 – En jungel av nye begreper

I forrige innlegg skrev jeg veldig kort om GA4 etter at Google annonserte avviklingen av Google Analytics Universal. I dette innlegget skal jeg skrive litt om hva et event er, og om hva alle de nye betegnelsene i GA4 faktisk betyr – og hva de måler.

Frem til September 2023 har man tilgang til Universal, og Desember 2023 slettes alle Universal-data. Dersom man vil ta vare på disse dataene må man laste de ned iløpet av sommeren 2023. Disse dataene kan dessverre ikke overføres til GA4. Google Tag Manager slettes naturligvis ikke.

Her kan du lese det forrige innlegget

Mange tror at GA4 en oppgradert Google Analytics, men det er det ikke. GA4 er et helt nytt tracking-verktøy som man må installere på nytt dersom man har Universal fra før. Formålet med verktøyet er fremdeles å kunne ta bedre beslutninger basert på innsikten man får.

Hva er et event?

GA4 har egentlig ingenting som heter sidevisninger og økter. Det er Eventer som gjelder. Det er en god del data i bunn som gjør at du kan gjøre andre ting med GA4, blant annet på grunn av en datamodell som ikke Universal bruker. Man må ikke ha samme type data.

Å sette opp en konvertering krever en forståelse av at GA4 er eventbasert. Events under Engagement viser page_view, Session_start osv. Dette er noe annet sett i motsetning til Universal sin rapport.

Det anbefales – etter mye prøving og feiling – å sette opp konverteringene i Tag Manager, for så å markere det som en konvertering i GA4 når den har forstått at det har kommet nye konverteringer.

Metrics

Som i gamle Universal er det naturligvis en del metrics å sette seg inn i. Under har jeg satt opp en kort oversikt slik at man har en grunnmur.

Cookie ID – Også omtalt som Device based ID

User ID – ID som du kan sende inn, for eksempel på innloggede brukere.

Google Signals ID – Google sin universielle identifikator på tvers av hele Googles univers.

Users – antall User ID´er

Sessions – Antall besøk – Et nytt besøk starter hvis det går 30 minutter uten aktivitet fra brukeren.

Engagement Time – Tiden hvor nettsiden har vært på skjermen, dvs i en aktiv fane i forgrunnen. Det var ingen måling av engasjement i Universal, noe som gjør funksjonen unik i GA4. Dersom man med Universal har en økt på 20 minutter før lunsj og 20 minutter etter lunsj, så har man plutselig 1 time øktvarighet. GA4 har en pulsmåler som måler hvert 10. sekund, og som slutter å slå hvis du lukker igjen pcen eller går vekk, noe som gjør verktøyet svært pålitelig.

Engaged Sessions – Besøk som består av 2 sidevisninger eller 10 sekunder engasjement.

Engagerate – Dette er en motsetning til gamle bounce rate. Her er det positivt med høye tall!

Average engagement time – Mer nøyaktig enn den gamle øktvarigheten i Universal. Den kan være lavere, men reflekterer den reelle brukertiden. Alle søk blir telt. Alle brukere blir telt. Det er vanskelig å bygge et segment av antall sekunder brukt, men «explore» funksjonen er et fint verktøy å bruke for å lage ish-segmenter.


User aquisition – Tracker kun den første økten.

Event name – Kan filtreres på file name (file_downoad) og search term (view_search_results) for å kunne få data sammen med event name… eventene må henge sammen, så om data ikke dukker opp, er dette som regel problemet.

Conversions – Fanen er der hvor man definerer konverteringene i GA4.

Forskjellen på en event og en conversion er at en conversion er en verdifull handling på nettstedet.

Rapportering

Standardrapportene i GA4 har mye færre valg og metrics enn Analytics Universal. Man kan klikke seg innover i kildene i Universal, det kan man ikke i GA4. Dataen her er fattigere. Konsekvensene av dette er mange. For å få fullt utbytte av GA4 må man bli kjent med den nye rapporteringen.

Custom metrics legges inn som en comparison, noe som i for seg fungerer bra. Det er imidlertid ikke mulig å lagre disse metricsene, så man må manuelt hente de opp hver gang man skal sjekke rapporten.

Det er en del nye navn i detaljrapporten, men det er i utgangspunktet det samme – sett bort fra at det er færre valgmuligheter.

GDPR

På tampen er det greit å nevne at man alltid burde ha et godt behandlingsgrunnlag. Det viktigste er hva du skal bruke dataen til. Skal du kun bruke dataen til analyse eller skal du bruke den til markedsføring? Hva samler du, hva skal du bruke det til og hvor skal du markedsføre – Det er de 3 spørsmålene du burde stille deg før du implementerer sporingsverktøy på nettsiden din.

Man må ikke ha samtykke til alt man skal gjøre. Se på intaeresseavveiing og konsekvensene – Hva er ulempen for andre dersom jeg gjør dette? Kanskje verdien for oss er såpass stor at vi har råd til å ta konsekvensene?

Overføring til USA er ulovlig. Schrems III «Trans Atlantic Data Privacy Framework” kommer veldig snart, så da får vi se om Google Analytics blir lovlig i Europa – igjen.

Som alltid er du velkommen til å ta kontakt dersom det skulle være noe du lurer på.

Er du interessert i foredrag om sosiale medier, søkemotor eller sporing? Ta kontakt med meg på mariusvhansen@icloud.com eller legg igjen en rask kommentar på bloggen, så hører du fra meg!